Overzicht week 13 - 20 juli 2025
Overzicht week 13 -20 juli 2025
Belangrijkste nieuws van de afgelopen week
1. President Trump verhoogt komend invoertarief voor EU naar 30%
2. Amerikaanse inflatie loopt licht op
3. Chinese economische groei houdt aan
4. De Russische oorlog tegen Oekraïne duurt voort. Vandaag is het de 1243e dag van deze oorlog.
Mijn afdronk van de afgelopen week
5. Dit is mijn laatste weekoverzicht voor mijn zomerstop; ik ben weer terug in de tweede helft van augustus; met de economische cijfers zal het wel doorkabbelen maar qua handelsconflicten kan het explosief worden. Of toch niet en wordt de deadline verzet (taco) of komen er toch nog belangrijke handelsovereenkomsten?
Om naar uit te kijken in de komende weken
6. Nieuws over de Russische oorlog tegen Oekraïne.
7. Donderdag 24 juli: ECB rentebesluit. Een pauze na de voortdurende renteverlagingen?
8. Woensdag 30 juli: FED rentebesluit. Een niet unaniem besluit om rente ongewijzigd te houden? Neemt de druk op FED-voorzitter Powell hierna verder toe?
9. Woensdag 30 juli: bbp voor eurogebied, Nederland en VS voor het 2e kwartaal.
10. Vrijdag 1 augustus: gaan de hoge Amerikaanse invoertarieven in of worden ze weer uitgesteld? En als ze ingaan, komen EU, Japan en andere handelspartners dan met tegenmaatregelen? En hoe reageren de financiële markten dan? Of komen er toch nog belangrijke handelsovereenkomsten van de VS met Japan en de EU?
11. Vrijdag 1 augustus: consumentenprijzen Nederland en eurogebied voor juli.
12. Dinsdag 13 augustus: consumentenprijzen VS voor juli
13. Tweede helft van augustus: afronding ontwerpbegroting door kabinet. Soepeler dan vorig jaar ondanks naderende verkiezingen?
De afgelopen week in meer detail
Internationaal: economie: macro-data
Wereld:
14. -
VS:
15. VS: de consumentenprijzen zijn in juni gestegen met 0,3% t.o.v. de voorgaande maand, na een stijging van 0,1% in mei; t.o.v. een jaar liep de prijsstijging op van 2,4% in mei tot 2,7% in juni, hoogste sinds februari; de consumentenprijzen exclusief voeding en energie zijn in juni gestegen met 0,2% t.o.v. een jaar eerder, na een stijging van 0,1% in mei; t.o.v. een jaar eerder liep de kerninflatie marginaal op van 2,8% in mei tot 2,9% in juni, hoogste sinds februari (zie grafiek hieronder) (link) (link) (link)
16. VS: de producentenprijzen waren in juni onveranderd t.o.v. de voorgaande maand, na een stijging van 0,3% in mei; t.o.v. een jaar eerder zwakte de prijsstijging af van 2,7% in mei naar 2,3% in juni, laagste sinds september 2024 (zie grafiek hieronder) (link)
17. VS: de industriële productie is in juni gestegen met 0,3% t.o.v. de voorgaande maand, na nulgroei in mei; de productie steeg in het 2e kwartaal met 0,3% t.o.v. het voorgaand kwartaal, na een stijging van 1,1% in het 1e kwartaal (zie grafiek hieronder) (link)
18. VS: de detailhandelsverkopen zijn in juni nominaal gestegen met 0,6% t.o.v. de voorgaande maand, na een daling van 0,9% in mei; in het 2e kwartaal zijn de verkopen gestegen met 0,5% t.o.v. het voorgaand kwartaal, na een stijging van 0,4% in het 1e kwartaal. (zie grafiek hieronder) (link)
China:
19. China: de bbp-volumegroei is marginaal afgezwakt van 1,2% t.o.v. voorgaand kwartaal tot 1,1% in het 2e kwartaal, laagste sinds het 2e kwartaal van 2024; t.o.v. een jaar eerder zwakte de bbp-volumegroei af van 5,4% in het 1e kwartaal tot 5,2% in het 2e kwartaal (zie grafieken hieronder) (link) (link)
20. China: de nominale uitvoergroei is opgelopen van 4,8% t.o.v. een jaar eerder in mei tot 5,8% in juni (zie grafiek hieronder); de nominale invoerdaling van 3,4% t.o.v. een jaar eerder in mei is omgeslagen in een stijging van 1,1% in juni, eerste stijging sinds december 2024 (zie grafiek hieronder) (link)
21. China: de stijging van de industriële productie is opgelopen van 5,8% t.o.v. een jaar eerder in mei naar 6,8% in juni, hoogste sinds maart. (zie grafiek hieronder) (link)
22. China: de nominale stijging van de detailhandelsverkopen is afgezwakt tot 4,8% t.o.v. een jaar eerder in juni, van 6,4% in mei. (zie grafiek hieronder) (link)
Eurogebied:
23. -
Internationaal: beleid en politiek
24. VS-EU: president Trump kondigt verhoging van het invoertarief voor de EU aan tot 30% per 1 augustus, hoger dan de huidige 10% en de op 2 april aangekondigde ‘reciproke’ 20% (link); de Europese Commissie stelt het moment van eventuele tegenmaatregelen uit van 15 juli tot begin augustus (link) (link) (link) (link) (link) (link)]
25. VS-Mexico: president Trump kondigt voor Mexico een invoertarief aan van 30% per 1 augustus voor goederen die niet vallen onder het vrijhandelsakkoord USMCA; daarnaast is per direct een invoertarief van 17% op Mexicaanse tomaten ingevoerd (link) (link)
26. VS-Indonesië: handelsovereenkomst op hoofdlijnen met een invoertarief van 19% voor Indonesië (vorige week had de VS een tarief van 32% aangekondigd; Indonesië heeft toegezegd meer Amerikaanse energie en vliegtuigen te kopen. Indonesië in het derde land waarmee de VS een overeenkomst op hoofdlijnen heeft gesloten (volgend op overeenkomst met VK en Vietnam) (link)
27. VS: Congres stemt in met 9 mld dollar bezuinigingen op ontwikkelingshulp en op de publiek omroep geïnitieerd door DOGE. (link) (link)
28. China: -
29. EU: 18e sanctiepakket voor Rusland goedgekeurd (link) (link) (link)
Financiële markten
30. Aandelenmarkten: in de afgelopen week daalden de aandelenkoersen wat in Europa (Stoxx600 -0,1%, AEX -1,0%) terwijl in de VS de koersen stegen (S&P500 +0,6%, Nasdaq +1,5%). De Nasdaq bereikte daarmee een nieuw all-time-high (zie grafieken hieronder).
31. Obligaties: de afgelopen week waren de Duitse, Nederlandse en Amerikaanse 10-jaarsrentes per saldo stabiel (zie grafiek hieronder)
32. Olie- en gasprijzen: de Brent olieprijs daalde in de afgelopen week 1,5% tot 69,3 dollar per vat (zie grafiek hieronder); de Europese gasprijs daalde 5,5% tot 33,6 euro per MWh (zie grafiek hieronder).
33. Wisselkoersen: de Amerikaanse dollar was de afgelopen week per saldo stabiel t.o.v. de euro, op 1,17 dollar per euro (zie grafiek hieronder)
Nederland: macro-data
34. In juni, was net als in de 2 voorgaande maanden, 3,8% van de beroepsbevolking werkloos; de werkloosheid nam in juni toe met duizend personen, door afname van de werkzame beroepsbevolking met duizend personen; in het 2e kwartaal is de werkzame beroepsbevolking toegenomen met 0,2% t.o.v. het voorgaand kwartaal, na een stijging van eveneens 0,2% in het 1e kwartaal (zie grafieken hieronder) (link)
Internationaal: macro-ramingen
35. Wereld: -
36. VS: -
37. China:-
38. Eurogebied: -
Nederland: macro-ramingen
39. –
Nederland: overheidsbegroting en politiek
40. -
Mijn verwachtingen voor de Nederlandse economie
41. Mijn verwachtingen komen globaal overeen met de huidige consensusraming
(zie grafiek hieronder). De consensusraming voor de bbp-volumegroei in 2025 is te laag na de opwaartse herziening van de bbp-groei in het 1e kwartaal. (Op dit moment zijn maar 3 van de onderliggende 7 ramingen gepubliceerd na de bijstelling door het CBS). De economische groei in 2025 en 2026 zal lager uitkomen als er uiteindelijk hogere Amerikaanse invoerheffingen komen dan de huidige tijdelijk verlaagde invoerheffingen.42. Ik verwacht voor Nederland en het eurogebied een beperkte bbp-ontwikkeling in 2025, mede door het handelsconflict met de VS. De Nederlandse economische groei zal hoger blijven dan gemiddeld in het eurogebied.
43. Ik verwacht dat de inflatie in het eurogebied en in Nederland in de rest van 2025 verder zal afnemen; daarbij blijft de inflatie in Nederland hoger dan in het eurogebied, al zal dit verschil wel afnemen.
44. ECB en Federal Reserve zullen in 2025 hun beleidsrentes verder verlagen.
Mijn favoriete links over de Nederlandse economie en de overheidsbegroting vindt u hier
Mijn favoriete links over de Nederlandse verkiezingen vindt u hier